Van 1 mei tot en met 31 augustus is de expositie van Luigi Amati in ons gebouw te bewonderen.
Geboren in Rome (1940) op steenworp afstand van het Colosseum begint Luigi Amati op zijn 4e te tekenen wat hij om zich heen ziet. Al snel is het duidelijk: Luigi is voorbestemd om kunstenaar te worden.
Als de jonge Luigi 14 jaar is, gaat hij naar de kunstacademie in Rome. Hier werkt hij samen met bekende beeldhouwers als Marino Marini aan monumentale beelden zoals het bronzen reliëf voor het Opera Theater in Rome. Op zijn 21e vertrekt Amati naar Stuttgart voor de restauratie van ‘Das Neue Schloss’ in Barokstijl. “Ik was blij dat ik Rome kon verlaten. Ik wilde nieuwe dingen en ander licht zien. En andere mensen ontmoeten. Iedere kunstenaar heeft die zoektocht nodig om een eigen stijl te ontwikkelen.”
Sinds 1965 woont Luigi in Nederland. De eerste jaren in een werfkelder in Utrecht. Zijn veelzijdig talent wordt snel ontdekt. Hij ontwerpt muurgrote keramieken reliëfs, maakt beelden autonoom of in opdracht van bedrijven, gemeenten en particulieren.
Zijn beeld Haasje-over vrolijkt een rotonde in Bilthoven op. In het centrum van Bunnik staat het beeld Hoop, gemaakt in opdracht van Amnesty International Bunnik. Daarnaast blijft Luigi altijd tekenen en schilderen. Karikaturen, stadstaferelen, portretten en muurschilderingen. Tijdens zijn lessen boetseren en modeltekenen leert Luigi zijn leerlingen vooral de kunst van het kijken. Naar lijnen, vormen, verhoudingen, licht.
“In mijn werk zoek ik naar harmonie en rust. Inspiratie vind ik in de eenvoud en schoonheid van kleine, onbeduidende dingen zoals de vorm van een wolk, een kapotte muur, de schaduw van twee bomen… En een belangrijke inspiratiebron voor mij is de vrouw.”
Contact is ook belangrijk in Luigi’s werk en leven. Vaak aanwezig, soms afwezig en in de vorm van geborgenheid en verlatenheid.
Luigi Amati kijkt onbevangen om zich heen en verbeeldt de essentie. Zuivere vormen, krachtige lijnen en sprekende kleuren kenmerken zijn tekeningen en schilderijen. Een ingetogen maar intens gevoel en levenskracht spreken uit zijn werk.
Bezoek de website van Luigi Amati.