In het weekend van 17 en 18 oktober 2017 vond het tweedaagse Congres & Festival of Older People plaats in ZIMIHC theater Zuilen.
Festival of Older People
In het weekend van 17 en 18 oktober 2017 organiseerde ZIMIHC in samenwerking met diverse partners het tweedaagse Festival of Older People. ’s Middags en avonds was er een divers festivalprogramma. Alle mensen die tijdens het festival optraden, lieten aan den lijve zien hoe zou een maatschappij er uit ziet waarin het onderscheid tussen oud en jong niet bestaat. Overdag werd er een congres gehouden rond het concept ‘ouderen bestaan niet’.
Dit festival en congres was onderdeel van Age Friendly Cultural City (AFCC) en wilde de volgende dingen bereiken:
- Een herijking op gang brengen van de beelden en ideeën over ouder worden tegen een context van een veranderende demografie.
- De verwondering terugbrengen. Hoe is het om oud te zijn? Ga je anders leven als jongere als je weet dat je 90 wordt in plaats van 70? Wat heeft dat voor gevolg?
- Ouderen weer mens laten worden onder de mensen en niet in een zone voor ouderen ongezien en buiten het maatschappelijk bestel.
- Anders kijken naar hetzelfde: zijn ouderen wel oud? Zijn ze zielig? Zijn ze een kostenposten? Klopt het beeld dat er steeds maar weer op de media getoond wordt? Kan het ook anders?
Het maken van dit festival was een ongoing proces. Iedereen kon dus tot op het laatste moment met ideeën een steentje bijdragen.
Congres
Op dit congres voor professionals reflecteerden alle sprekers vanuit eigen ervaring en kennis op de vraag “Hoe zou een maatschappij eruit zien waarin het onderscheid tussen oud en jong niet bestaat?” En wat betekent voor mij het concept “ouderen bestaan niet”?
Het congres liep van 10:00 tot 16:00. Zie hier het volledige programma. De sprekers waren:
- Drs. Hedy D’ancona – Sociaal Geograaf
- Boris van der Ham – Bestuurder van het Humanistisch Verbond
- Freek de Jonge – Cabaretier
- Prof Dr. Rene Ten Bos – Filosoof
- Dr. Martijn van Oorschot – Filosoof & Kunstenaar
- Drs. Sabya van Elswijk – Antropoloog
- Karin Breurs – Cabaretier
- Prof. Dr. Lissete de Groot – Leerstoel voeding en ouderen
- Prof. Dr. Anna Machielse – Leerstoel ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek
- Harry Starre – Organisatiekundige
- Sylvana Simons – Politicus
Aan de professionals vroegen we een fee van €350,- voor het bezoek aan het congres en het aansluitende festival. Er waren beperkt vrijkaarten beschikbaar voor iedereen die op een of ander manier bijdroeg aan het congres en/of voor ouderen die hun belangstelling voor het congres toonden. Keuze voor wie in aanmerking kwamen, was aan de discretie van de organisatoren.
Festival
Vanaf 16:00 was er een festival van beeldende kunst, theater, toneel, jazz-café, dans, DJ, fanfare, Chinese opera-performances en alles en iedereen die zichzelf wil tonen. De kunstenaars en performers waren ouderen uit Utrecht en de rest van Nederland. Download hier het programma. Het festival toegankelijk voor iedereen, de entree was € 10,- per dag.
Artiesten
Deelnemende artiesten waren onder andere: Dansgroep Ongoing, Theater Nocturen, Angela Vissers, The Lofties, ZIMIHC Band, Judith Kamerman, Truus engels en Band, Jewels of Jazz, Koor Levenslust Zuilen, DJ Jan, Jacquelien de Savornin Lohman, Fanfare Zuilen, Jeremiah Fleming, Artshake, Meno Olde, Pra Muziek Theater, Harmonium en velen meer.
Dromen doen
Samen met 50 ouderen (75 – 90) uit de gemeente Utrecht / Zuilen, en 20 uit het Rosa Spier huis en het Ramses Shaffy huis, werkten we aan het project “Dromen doen”. Dit project voerden we eerder uit met 14-jarigen. Dit keer was het een mooi gemêleerd gezelschap van kunstenaars en mensen uit een arbeidzaam leven. We maken daar ook een boek van. Het boek kon ook door een partij gekocht worden in grote oplage om het festival te financieren. Met de ouderen deden we twee onderzoeken: Wat is jouw droom? En hoe is het om hier oud te zijn?
Filmfestival
Met films over ouderen, van ouderen door ouderen van 1900 tot heden.
Expositie
In aanloop naar het festival toe werden in 20 plekken in de publieke ruimte 15 A0-posters gepresenteerd met de werken van de beeldende kunstenaars. Aatje Veldhoen, Peter Klashorst, Martijn Crowe, Ronald Merkesteijn, Richard Mulder, Jade Beall, Marianne Kovacs en Ama Kaag, meer dan 400 werken werden overal opgehangen.