Zaterdag 1 juli vieren we Keti Koti in Zuilen. Zowel in de middag als in de avond is er een informatief en feestelijk programma.

Programma

14:30 Opening door Izaak Campbell 
14:45 Voorstelling Heimwee naar Thuis
Kinderen van de Theaterschool Utrecht en Muziek in de wijk hebben ouderen van de Emigratie Generatie geïnterviewd en uit alle verhalen hebben ze een korte voorstelling gemaakt.
15:30 Spoken word door Elisa Lo-A-Njoe 
16:00 Theatervoorstelling Keti Koti door Theaterschool Utrecht
Jongeren van de Theaterschool Utrecht spelen een zelfgemaakte performance over Keti Koti en het slavernijverleden.
17:00 Hiphop dansvoorstelling SCHIJN (12+) door Maas theater en dans & SERIÓÓS
Met hiphop danstheater laat Maas theater en dans jou je licht schijnen op het koloniale verleden van Nederland. Rappend en bouncend op de beat stuiteren Jasmin en Meis door het publiek. Dit is geen geschiedenisles over vroeger. Dit gaat over nu, over jou, en over hoe onze levens nog steeds worden gevormd door ons verleden.
18:30 Koto voordracht door Cornelly Chan a Hung 
19:00 Livemuziek door Surinaamse muziekgroep Master Kaseko 
21:30 Einde

Doorlopend is de expositie Slavernij Verleden van Isan Corinde te bezichtigen. Daarnaast hebben we op het schoolplein de volgende stands:

·       Surinaamse catering verzorgd door Toko de Waag.

·       Informatie over het slavernijverleden.

·       Boeken over het slavernijverleden door Bibliotheek Utrecht en Boekhandel Savannah Bay.

Over Keti Koti

Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’ in de Surinaamse taal Sranantongo. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de afschaffing van slavernij wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd. De naam verwijst naar de boeien waarmee tot slaaf gemaakte mensen werden vastgezet. Veel Surinamers en Antillianen die nu in Nederland wonen, hebben voorouders die tot slaaf gemaakt zijn. Zij moesten werken op suiker- en koffieplantages in Nederlandse koloniën. De tot slaaf gemaakte mensen waren eigendom van de plantagehouder. Ze konden niet zelf bepalen waar, hoe en met wie ze leefden. De slavernij werd officieel afgeschaft op 1 juli 1863, pas 10 jaar later waren alle slaafgemaakten vrij.

Ook interessant