Ricciotti bezoekt oudere (en) jongere
Orkest geeft 25 gratis optredens in zes dagen

Wie kent nog de lievelingsmuziek van opa en oma van vroeger? Welke grootouders weten waar hun kleinkinderen naar luisteren? Op de eerste dagen van het nieuwe jaar gaat het Ricciotti ensemble op onderzoek uit naar de muzieksmaak van alle loten aan de stamboom. Het veertigkoppige straatsymfonieorkest laat verschillende generaties kennismaken met elkaars voorkeuren. De jonge countertenor Oscar Verhaar gaat mee op reis om ouderen te ontroeren en jongeren te verbazen. En andersom.

Het Ricciotti ensemble is het snelste en meest onorthodoxe orkest ter wereld. Het heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om het opzoeken van nieuwe doelgroepen, optreden op gekke plekken en uitvoeren van allerlei soorten muziek. De wintertournee staat volledig in het teken van de leukste generatiekloof die er bestaat: die in de muziek. Hoe reageert een 65-plusser op dubstep en Rihanna; kunnen operette en schlagers de goedkeuring van hun kleinkinderen wegdragen?  .

Programma
Het Ricciotti speelt alle denkbare muziekgenres. In de aanloop naar de tournee hebben de veertig leden van het orkest eerst zelf hun opa’s en oma’s ondervraagd naar hun muzikale smaak. Die muziek, en de eigen lievelingsnummers, dienen als inspiratiebron voor de repertoirelijst.  Voor Ricciotti’s Oudere Jongere Tournee zal het programma onder meer bestaan uit de ouverture Idomeneo van Mozart, een Requiemmedley met fragmenten uit liefst 30 doodmissen, Irving Berlin’s Everything you can do I can do better en een aria voor countertenor van Monteverdi. In het repertoire vinden we daarnaast de electro van Daft Punk met hun grote zomerhit Get Lucky, dubstep van Amon Tobin en pop van Rihanna. Het allernieuwste werk op de lijst is echter niet van één van die drie, maar van de jonge Nederlandse componist Max Knigge, die in opdracht van het Ricciotti een compositie schreef. Met Oscar Verhaar worden naast de eerder genoemde aria van Monteverdi ook Vera Lynn’s We’ll meet again en Hocus Pocus van Focus uitgevoerd. Ricciotti’s eigen hoorniste Jenneke de Jonge speelt ten slotte de solopartij in Kalliwoda’s Rondeau.  

Foto: Derk van der Kamp

 

Ook interessant