Woensdag 12 oktober
StadsPodium Utrecht – Utrecht te duur om er te wonen
18.00 uur (eten) 19.45 uur (gesprek)

Utrecht, te duur om er te wonen!

Wassenaar a/d Vecht
Utrechters met een lager inkomen vinden bijna geen woning meer in Utrecht. In tien jaar is de wachttijd voor een sociale huurwoning opgelopen van 6 naar 9 jaar en de huur is in de afgelopen vijf jaar met meer dan 30% gestegen. Kwam vijf jaar terug nog 21% van de woningen beschikbaar met een kale huur van onder de € 374,- per maand, inmiddels is dat zelfs minder dan 1%. Utrechters met een lager inkomen kunnen het niet meer betalen. Zij gaan de stad uit, naar Houten, Nieuwegein of elders in de omgeving.

Ook binnen Utrecht zelf ontstaat een tweedeling van de stad. Mensen met een lager inkomen worden naar de rand van de stad gedrongen. Naar Overvecht, Leidsche Rijn, Kanaleneiland, Transwijk, Lunetten of de Uithof. Statistieken laten dat zien. De binnenstad en de wijken daaromheen worden het terrein van de rijkeren.

Die trend zet zich door. Willen we dat? Wordt heel Utrecht dan een stad voor alleen de rijkeren? Of kan Utrecht wel van alle Utrechters blijven, dus ook voor gewone Utrechters met een kleine beurs?

Volgens huurdersorganisatie De Bundeling staat de ongedeelde stad op het spel: “Binnenstedelijke gebieden en populaire wijken worden steeds onbereikbaarder voor mensen met een bescheiden inkomen. Deze tendens dient gestopt te worden. Bewoners willen een ongedeelde stad.” De COSBO, ouderenorganisatie, vindt het belangrijk dat er plannen worden gemaakt om het aantal sociale huurwoningen uit te breiden”. Kunnen we veel goedkoper bij of ombouwen? Of nog anders, zoals volgens SOlink, door woningen van ouderen meer te delen met studenten. Wat willen woningcorporaties en de gemeente? Wat willen de Utrechters zelf?

Hierover gaat ons Podiumgesprek op 12 oktober, middenin de ‘Week tegen de Armoede’ en in samenwerking met Armoedecoalitie Utrecht.

Kom ook en denk mee!

Gewone Utrechters: nog welkom of verhuizen?
Tijd voor een Podiumgesprek. Over vragen als:

  • Accepteren wij de tweedeling van de stad? Of kunnen alle wijken, dus ook de populaire wijken toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor gewone Utrechters met een kleine beurs?
  • Hoeveel Utrechters met een kleine beurs willen we dan in Utrecht laten wonen? En wat kunnen de woningcorporaties, vastgoedbedrijven en gemeente daarvoor anders doen dan de afgelopen tien jaar?

Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur.
Je bent van harte welkom op woensdag 12 oktober vanaf 19:00 uur in ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). We beginnen om 19.45 en sluiten af om 21.15 uur. De bus stopt elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef.

Meld je nu aan.

Resto van Harte verzorgt vooraf om 18:00 uur een warme maaltijd. Als je mee wilt eten kun je je daarvoor aanmelden bij Resto van Harte.
Voor degenen die niet kunnen komen, bij RTV Utrecht is zondag 16 oktober een samenvatting van het podiumgesprek terug te zien.

Ook interessant