Het Amazigh Nieuwjaar vieren we met muziek, poëzie en een boekpresentatie.
Na drie succesvolle edities in samenwerking met TivoliVredenburg komt het Amazigh Nieuwjaarsfeest dit keer terug naar ZIMIHC theater Stefanus. Met Milouda, Agraf Band, Hassan Tibarint, Isri Band en Mohamadi Boushah. Samen met hen vieren wij het Amazigh Nieuwjaar Yennayer ‘Assegwass amaynu 2973’.
De Riffijnse Nederlanders Imazighen in Nederland hebben veelal hun roots in de Rif. Deze avond zal in het teken staan van de rijke Amazigh-cultuur, met muziek, poëzie en heerlijk eten. De Amazigh nieuwjaarsviering in Utrecht is helemaal ingeburgerd.
Milouda El Hoceimia
Eén van de grootste sterren van Rif Noord-Marokko. Haar opzwepende muziek vindt zijn oorsprong in de traditie van de Izran, de mondelinge overdracht van liederen, gedichten en verhalen uit de Rif.
Agraf Band
Deze muziekgroep komt uit de havenstad Al-Hoceima in Arrif, Noord-Marokko. Agraf betekent bijenzwerm: een symbool van eenheid en samenwerking. Ze kozen deze naam voor het idee van de kracht en het uithoudingsvermogen om hun dromen waar te maken. De muziek van AGRAF vindt zijn oorsprong in de traditionele Amazigh-muziek, maar overstijgt barrières om traditionele Rif-muziek en moderne muziek te synthetiseren met nieuwe ritmes die een mix van stijlen en culturen combineren. In hun muziek vind je Amazigh, Jazz, Gnawa, Spaanse en Afrikaanse muziekritmes.
Hassan Tibarint is een Riffijnse zanger en componist uit de stad Nador. Hij is een van de pijlers van de Amazigh-muziek. Hassan is een geëngageerde zanger die over de Amazigh-cultuur, identiteit, geschiedenis, vrijheid en mensenrechten zingt. In 1977 stichtte hij de Band Irizam op, in 1980 trad hij toe tot de band In Umazigh en daarna een duo stichtte samen met de legendarische zanger Mimoun Rahmouni van Itran. Hij heeft de gedichten van grote dichters gezongen zoals Said Moussaoui. Paar jaar later besloot hij om verder alleen te gaan met de ud instrument. Net voor de volksopstand in 1984 vertrok Hassan Tibarint naar Spanje waar hij tot heden leeft.
Isri
Deze frisse, multiculturele fusion band uit Utrecht heeft haar wortels in verschillende landen: Marokko, Servië, Japan, Iran en Ivoorkust. Dat hoor je terug in hun mix van Balkan, Noord-Afrikaans, Reggae en Latin.
Mohammadi Boushah
De gedichten van deze Riffijnse dichter uit België gaan over liefde, ontheemding, geschiedenis en identiteit. Zijn gedichten zijn gezongen door verschillende muziekgroepen in Arrif en Europa. Hij is de schrijver van het beroemde gedicht ‘mac ghaneg anari tsawenta xij udar’ die gezongen werd door ‘In Umazigh en Khalid Izri’. Mohamadi is een van de oprichters van de Amazigh muziekband In Umazigh en de Amazigh-culturele beweging te Nador in 1976. Repressie en intimidatie dwongen hem zijn baan als landbouwtechnicus op te zeggen en naar Europa te emigreren, waar hij zijn strijdwerk tot nu toe voortzet.
Open podium
Stichting Dihya wil een kans geven voor jongeren die een talent hebben op het gebied van muziek en poëzie om zichzelf te ontwikkelen. Heb jij een talent en wil jij dit laten zien? Geef je naam door via dit mailadres: st.dihya@gmail.com. Er zijn slechts drie plekken beschikbaar!
Programma
Muziek Agraf Band, Milouda El Hoceimia, Hassan Tibarint, Isri Band en open podium voor nieuwe talenten.
Poëzie Mohamadi Boushah
Boekpresentatie Discover THE RIF Achraf Bellaali
Eten Jilles van der Stoep, ZIMIHC
Presentatie Najat Tarifit en Mimoun Ssahraoui
Zaal open: 18:00
Aanvang: 19:00
Einde: 23:00