Een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is.

Deze voorstelling wordt twee keer uitgevoerd op 4 mei: één keer om 17:30 (deze pagina) en één keer om 20:45.

Begin 1942 telde het Centraal Israëlistisch Weeshuis in Utrecht achtenveertig pupillen. De meesten waren na de Kristallnacht door hun ouders op de trein naar Nederland gezet in de verwachting dat zij hier veilig zouden zijn. Het pakte heel anders uit. In 1942 werd het joodse weeshuis in twee etappes leeggehaald. De uit Duitsland gevluchte kinderen het eerst, hun Nederlandse huisgenootjes volgeden driekwart jaar later. Slechts enkelen zouden de oorlog overleven.

Tegenwoordig is MerkAz, het centrum voor joodse cultuur in Utrecht, gehuisvest in een gedeelte van het voormalig Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwegracht. In het begin van deze eeuw werd ontdekt dat hier nog de restanten aanwezig waren van de vroegere huissynagoge van het weeshuis, een bijzonder emotioneel en ontroerend moment.

18 jongeren uit het tussenjaar van de Theaterschool Utrecht maken samen met regisseur Gilles Groot een voorstelling waarin zij de kinderen die in het weeshuis woonden herdenken. De helft van de groep speelt de Duitse kinderen die na Kristalnacht naar Nederland zijn gevlucht, de andere helft speelt zichzelf en vertelt vanuit het hier en nu.

‘Het kind is niet meer’ is enerzijds een monografie over het lot van joodse weeskinderen van vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en anderzijds borduurt de voorstelling verder op actuele vragen rondom het oplaaiende antisemitische, de oorlog in Gaza, het gevoel een kant te moeten kiezen en de bittere vraag in oorlogstijd; hoe nú kind te zijn?

Na de voorstelling zal een panelgesprek plaatsvinden met Victor Frederik, één van de acteurs en een gastspreker. Dit nagesprek duurt tot 19:00.

Deze voorstelling is geschikt vanaf 8 jaar.

Zij maken de voorstelling

Regie: Gilles Groot
Geluidscompositie: Boris Post
Regie-assistentie: Lerenzo Fares
Spel: Geertje van Nuland, Gwen Hagenaars, Helena van Woerkum, Hilde Kiphardt, Ilja Asbreuk, Joanne van Geest, Lotte Bosgra,
Lotte Catherina Dille, Nadège van Tergouw, Ole Scherpel, Otto van den Elzen, Phileine van Herwijnen, Pien Luijten, Ploon Berger,
Ray Wijn, Thomas de Jong, Tijn van Dijk en Zee Groenewegen.
Poster: Jerrold Saija

Met dank aan:
Merkaz centrum voor Joodse Cultuur, woonzorgcentrum De Wartburg, Jan Erik Grunveld, Victor Frederik en Sam Ghilane. Miriam Guttmann en Gaia Willemars voor het mogen gebruiken van hun artikel in het Trouw van 22 april.

Een productie van de Theaterschool Utrecht en Theater na de Dam.

Deze voorstelling is ook te zien om 20:45 (zonder nagesprek).

Ook interessant