Het klassieke verhaal over gemiste kansen, gefrustreerde ambities, uitzichtloze liefde en gebrek aan geld, maar dan verteld door Utrechtse jongeren.
Wat betekent het om te slagen in het leven? Wat is geluk? Verdriet, liefde? Waar heb je spijt van? Oom Vanja (1899) van Anton Tsjechov zit bomvol deze thema’s en het collectief Superamas reist de hele wereld over om jongeren hierover te laten nadenken. Verschilt onze huidige tijd wel met die van Tsjechov? Het resultaat is niet zomaar een theaterbewerking met lokale jongeren, maar ook een reconstructie van Oom Vanja, een eeuw later, in een andere samenleving en doorspekt met ‘live’ commentaar van deze jongeren. Na Amiens, Mauberge (beide in Frankrijk), Reykjavik en Wenen, is nu Utrecht aan de beurt! De Superamas zullen met Utrechtse jongeren deze theatrale oefening buiten de gebaande paden aangaan.
Over de makers
Superamas is een collectief opgericht in 1999 dat bestaat uit zes kunstenaars met verschillende achtergronden: beeldende kunst, theater, industrieel design en muziek. Superamas tekent steeds als collectief, vanuit de filosofie: het geheel is meer dan de som der delen. Met als resultaat: een oeuvre dat multidisciplinair en genre-overstijgend is. Wat ze vaak doen is ‘ontledend’ te werk gaan Voorstellingen van Superamas fileren altijd genadeloos ideologische constructies. Een performance is in hun ogen een act van ‘dé-montrer’. Het gaat hen om de deconstructie en ontmanteling van wat in eerste instantie als eenheid en geheel wordt gepresenteerd. Hierbij wordt het kijken van de toeschouwer telkens opnieuw ter discussie gesteld. In 2012 was op Tweetakt de voorstelling Youdream te zien.