Maak je eigen vrijheidsvogel van geruite pangi stoffen met kunstenaar Franky.
Met het maken van een vrijheidsvogel wordt uiting gegeven aan datgene waar het Keti Koti feest voor staat. De vrijheidsvogels symboliseren de ziel van de tot slaafgemaakten, die op dergelijke wijze de mogelijkheid hebben om terug te keren naar de plaats van oorsprong. De madrasstoffen (afkomstig uit de tartan collectie Engeland, Schotland) en batikstoffen (afkomstig uit de dutch wax collectie) symboliseren de verbondenheid met Afrika, het Caribisch gebied en Europa en zodoende het trans Atlantische slavernijverleden.
De workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar.
De resultaten van de workshop worden samen gebruikt om een zwerm vogels te vormen. Deelname is gratis.
Feestelijke avond
Vanaf 18:00 uur vieren we Keti Koti met een feestelijke avond.
Over Keti Koti
Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’ in de Surinaamse taal Sranantongo. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de afschaffing van slavernij wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd. De naam verwijst naar de boeien waarmee tot slaafgemaakte mensen vast werden gezet.
Veel Surinamers en Antillianen die nu in Nederland wonen, hebben voorouders die tot slaaf gemaakt zijn. Ze moesten werken op suiker- en koffieplantages in Nederlandse kolonies. De slaven waren eigendom van de plantagehouder. Ze konden niet zelf bepalen waar, hoe en met wie ze leefden. De slavernij werd officieel afgeschaft op 1 juli 1863, pas 10 jaar later waren alle tot slaafgemaakten vrij.