Céline – de leugen en de literatuur

Schrijver/arts Louis-Ferdinand Céline (1894-1961), geboren Destouches, bracht in 1932 met zijn roman Reis naar het einde van de nacht – over de Eerste Wereldoorlog – en ook met zijn vier jaar later verschenen Dood op krediet – de beschrijving van zijn jeugd – een vernieuwing in de Europese literatuur teweeg. ’Ik heb de emotie weer in de schrijftaal gebracht’. Zijn werk maakte, vanwege de schrijfstijl en het nihilisme, grote indruk op vele schrijvers waaronder in Nederland Gerard Reve en W.F. Hermans. Eind jaren dertig nam zijn carrière een dramatische wending toen hij zich in zijn pamfletten openlijk manifesteerde als racist en antisemiet. Uit vrees voor zijn leven vluchtte hij in 1944 uit Frankrijk naar Duitsland en later naar Denemarken, waar hij een aantal jaren in ballingschap verbleef en in de gevangenis zat. Uiteindelijk wist hij de rechtszaak tegen het Franse ministerie van Justitie te winnen en keerde in 1951 terug naar zijn vaderland, waar hij zich tot zijn dood vestigde in Meudon. Hij schreef er ook een trilogie over zijn naoorlogse omzwervingen. 

Céline: op grond van zijn romans een literair genie, op grond van de inhoud van zijn pamfletten een zeer omstreden schrijver. Tot de dag van vandaag worstelt Frankrijk en de literaire wereld met de twee kanten van deze auteur, ook wel een literaire Jekyll en Hyde genoemd.

Deze middag wordt verzorg door Nico Keuning, Céline-kenner, met tekstvoordracht door Joop Keesmaat, acteur. Met authentiek beeld- en geluidsmateriaal. 

In verband met beperkte ruimte tijdig reserveren noodzakelijk.