De vereniging wil de leden niet kwijt, de dansschool zijn leerlingen niet en de dirigent wil ook graag het koor blijven zien. Contact houden is essentieel om straks weer verder te kunnen. Hoe doe je dat in tijden van corona?

Tips

Repeteren nieuwe stijl

  • Onvermijdelijk, maar niet onmogelijk: start met elkaar online te ontmoeten. ZOOM wordt hier veel voor gebruikt, via youtube kun je heel veel instructie video’s voor vinden. Even oefenen, maar dan lukt het vast. Of kijk even hier voor tips. (en ken je iemand die al met ZOOM werkt? Vraag hem of haar om hulp, er zijn inmiddels heel wat ZOOM deskundigen in Nederland)
  • Je kunt ook iets anders samen doen dan wat je normaal op je repetitie doet. Zo kunnen leden om de beurt een bepaalde tekst of muziekstuk voorbereiden en iets vertellen over de achtergrond, de componist of schrijver. Dan ben je toch bezig met de inhoud en heb je weinig last van digitale hindernissen.
  • Vraag je dirigent of regisseur om fysieke oefeningen zodat niet alle leden weer in hun stoel achter een beeldscherm hangen. Dat doen sommigen al de hele dag. Doe samen een fysieke warming-up, ga even lekker bewegen met elkaar.
  • Vraag anderen om (digitale) gastlessen te verzorgen, daarmee maak je het aanbod voor je leerlingen of leden breder. Dat kan ook een gastspreker zijn, of iemand aan wie je leden vragen kunnen stellen. Want dat is het leuke van online zijn: je kunt heel makkelijk iemand voor een half uurtje bij je ‘repetitie’ laten zijn. Denk aan een bekende Utrechter, dirigent, theatermaker of acteur. Reken maar dat je leden ineens rechtop zitten!
  • Niet iedereen is even digitaal vaardig: zorg dus voor een diversiteit in aanpak zodat je alle leden betrokken houdt. Dat geldt zowel voor periodes waarin je niet kunt repeteren, als periodes waarin je weliswaar kunt repeteren, maar niet alle leden dat nog willen.
  • Maak je online repetitie niet verplicht, dat kan juist averechts werken- niet iedereen vind het makkelijk of fijn om op die manier aan de slag te gaan. Vaak zijn maar 25-75% van je leden online aanwezig, leg de lat niet te hoog.
  • Maak een buddy systeem om mensen die digitaal niet zo snel alles op de rit hebben, geholpen worden door leden die dat wel kunnen.
  • Vraag iedereen om een half uur voor de online ‘repetitie’ alvast aan te haken voor een sociaal koffie moment. Mensen die niet graag online repeteren, hebben dan toch ook even contact met de rest van de vereniging.
  • Of creëer juist een sociaal moment na afloop van je online ‘repetitie’.
  • Start je straks weer met live repeteren, laat dan de thuisblijvers online meekijken zodat ze wel weten wat er speelt en de uitleg van de dirigent meekrijgen.
  • Mag je weer repeteren? Een moment om eerst met elkaar koffie te drinken op  de repetitie locatie of gewoon een picknick buiten is ook zinvol en kan je leden helpen om angst weg te nemen naar een repetitie te komen.

Bepaal een doel

  • Zorg voor een doel voor je leden: waar werk je naar toe, ook al is het lastig plannen met elkaar? Een buitenconcert, een optreden in een verzorgingstehuis of tijdens een jubileum of afscheid? Centraal staat dat je weer samen kunst kunt maken.
  • Kijk of je samen een video kunt maken, dan heb je samen een doel om naar toe te werken. Dat hoeft niet meteen op social media maar kan ook gewoon leuk voor de leden zijn. Wil je het professioneel aanpakken, dan is iemand die daar bij kan helpen Cees Coenen.
  • Doe juist nu onderzoek onder je leden: wat voor repertoire willen ze straks weer zingen of spelen? Wat voor soort projecten zouden ze aan willen werken? Wat vinden ze dat anders of beter kan binnen de vereniging? Dat kan via een enquête maar ook via gesprek. Zo werk je toch ergens samen naar toe en blijven de leden met elkaar in contact.

Geen repetities: wat dan wel?

  • Stuur wekelijks een mail of nieuwsbrief rond met interessante berichten, zoals achtergrond informatie over je repertoire of choreografie en links naar interessante filmpjes of geluidsfragmenten. Of vertel gewoon waar het bestuur mee bezig is.
  • Maak een whatsapp groep speciaal voor corona: hoe gaat het met iedereen?
  • Organiseer andere activiteiten zoals een online quiz, bijvoorbeeld via Kahoot. In dit programma kun je ook zoeken naar een al door iemand anders gemaakte quiz, zo kun je snel iets maken wat bij je vereniging past.
  • Muziekbingo: laat de leden hun favoriete nummer of stuk insturen. Maak op www.bingobaker.com bingokaarten met deze nummers, en stuur deze digitaal op naar de koorleden. Zet de nummers in een afspeellijst in Spotify, klik in Zoom op share computersound, en zet de lijst op shuffle. Zo luister je met het hele koor naar mooie muziek, en kan je elkaar wat vertellen over de muziek of mooie herinneringen ophalen.
  • Bier- of wijnproeverij: stuur de leden een boodschappenlijstje met wat lekkere bieren of wijnen en hapjes daarbij, en hou een online proeverij.
  • Doe een belronde: vraag iedereen hoe het gaat, vraag waar behoefte aan is. Dit kunnen bestuurders doen of  docenten.
  • Het ZoekieZoekie-spel: elk lid komt om beurten aan de beurt, en laat tijdens zijn beurt een voorwerp uit zijn huis zien (bijvoorbeeld een koffiemok – let op: het mag maar 1 woord zijn, dus niet groene koffiemok). De andere leden hebben dan 30 seconden om datzelfde voorwerp te vinden en voor de camera te houden. Heeft 1 iemand anders het voorwerp ook, dan krijgt degene die aan de beurt was 5 punten. Hadden 2 mensen het, dan 4 punten, hadden 3 mensen het, dan 3 punten, enz. Iedereen die het voorwerp ook gevonden had krijgt 1 punt. Maar als meer dan 5 mensen het voorwerp ook hadden, krijgt niemand punten. Als niemand het voorwerp kon vinden, krijgt degene met de beurt ook geen punten. Het voorwerp moet dus niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk te vinden zijn!
  • Fotoquiz: laat de leden foto’s in een categorie insturen (bijvoorbeeld kinderfoto’s, foto’s van hun thuiswerkplek, foto’s van hun huisdier, etc.). Maak hier een collage van, stuur die naar de leden, en laat de leden de foto’s aan het juiste lid linken. Degene met de meeste foto’s goed, wint!
  • Koppel leden met dezelfde interesse aan elkaar zodat ze er samen op uit kunnen trekken of contact kunnen onderhouden over hun (andere) hobby.
  • Voor koren:  Zing als vanzelf van Bert van de Wetering is een mooie manier om met veel andere koorzangers te zingen via Zoom. Doe mee met andere zangers uit je koor. Elke zaterdag via www.zingalsvanzelf.nl
  • Pak de fiets en ga als dirigent of regisseur langs je leden om op veilige afstand te bekijken hoe een oefening is uitgepakt (wel van te voren even aankondigen).

De tips worden verzameld tijdens de netwerkbijeenkomsten die ZIMIHC (digitaal) organiseert voor koorbestuurders, blaasmuziekverenigingen, koordirigenten, theatergroepen en dansgroepen.