Je kijkers willen een reden voelen om naar je filmpje te kijken. Hoe onderscheid jouw videoboodschap zicht van anderen? Wat maakt het uniek?
1. Goede content en een duidelijk onderwerp
Zorg ervoor dat je duidelijke inhoud (content) en opbouw hebt van je verhaal. Net als bij een tekst helpt het vooraf te bedenken wat de inhoud, de kern en de afsluiting is van je bericht. Schrijf dit eventueel vooraf op en oefen deze tekst een paar keer voor een spiegel. Voor de kijker is het van belang dat de titel of aankondiging goed verwoord wat de content is van je video. Probeer in je verhaal dicht bij het gekozen onderwerp te blijven en niet te veel af te dwalen naar herinneringen of andere dingen die tussendoor je aandacht trekken, en die niet met dit onderwerp te maken hebben.
2. Achtergrond details
Wat zien je kijkers? Als je jezelf filmt zien ze jou, maar ook de ruimte waar je staat. Ligt er rommel op de grond of sta je voor een spiegel, via waar dingen te zien zijn die je liever niet in beeld brengt? Kijk zelf eerst met frisse, kritische blik naar de locatie waar je wilt opnemen.
3. Stemgebruik en herkenbaarheid
Als je niet verstaanbaar spreekt, haken kijkers eerder af. Praat niet te snel of te langzaam, speel met je spreekvolume en maak gebruik van pauzes. Ook luistert het prettiger naar iemand die afwisselt tussen hoge en lage klanken, dan naar iemand die monotoon praat. Als je wilt dat mensen je gaan herkennen van je filmpjes is het belangrijk dat je goed in beeld bent.
4. Gezichtsuitdrukking en lichaamstaal
Wat je zegt bestaat niet alleen uit de woorden die je hardop spreekt, maar veel meer nog uit wat je non-verbaal laat zien: je gezichtsuitdrukking, je houding, de toon waarop je praat. Je kunt hier mee spelen en non-verbale communicatie afstemmen op je verbale boodschap. Dat maakt een vlog krachtiger en houdt de aandacht langer vast. Maak jezelf bewust van je eigen lichaamstaal en gezichtsexpressie. Dit kun je oefenen en onderzoeken tegenover een spiegel of zelfgekozen testpersoon.
5. Goede camera
Je kunt in feite met elk apparaat met videofunctie een vlog of filmpje maken. Maar, de kwaliteit van de camera bepaalt deels de kwaliteit van het resultaat. Een goede camera geeft een scherp beeld, wat voor de kijker aantrekkelijker is om te zien. Je camera hoeft niet duur te zijn, als het beeld maar niet korrelig is.
Tip: Let er op dat je de camera horizontaal vasthoudt. Deze beeldvullende kwaliteit ziet er op internet mooier uit. Zorg er ook voor dat je camera goed (scherp) is afgesteld en dat je deze zo stil mogelijk houdt tijdens het filmen.
6. Hou het kort
Lange video’s worden snel saai. Durf bij de edit (eindafwerking) te schrappen en kort zo veel mogelijk in tot de essentie van wat je wilt overbrengen. Je houdt de aandacht van de kijker dan beter vast.
7. Monteren en uploaden
Als je alles hebt gefilmd moet het nog worden geëdit. Dat hoeft niet duur te zijn. Apps als iMovie (voor Apple) en Moviemaker (voor Windows) zijn gratis en makkelijk in gebruik. Zodra het filmpje klaar is, kun je deze uploaden op bijvoorbeeld YouTube. Meer informatie over het bewerken van een video kun hier je lezen.
8. Lekker muziekje er onder?
Let op: je mag nooit zomaar muziek van een ander onder jouw filmpje plakken. Dat is verboden! Hetzelfde geldt voor filmbeelden of stukjes vlog van anderen. Zie ook onze informatie over auteursrechten Als je via Youtube zoekt naar Audio Library vind je nummers die je gratis en zonder problemen kunt downloaden en gebruiken.
9. Gedragscode
Er bestaat een gedragscode voor vloggen. Deze is vrij logisch, maar we zetten ‘m toch even onder elkaar voor je.Het meest voor de hand liggende:
-Breng jezelf en anderen tijdens het filmen niet in gevaar
-Roep niet op tot haat of geweld
-Hou je aan het portretrecht
En iets subtieler:
-Er kijken ook jonge kinderen. Hou daar altijd rekening mee.
-Ga respectvol om met mensen die je filmt.
-Vraag om toestemming aan de mensen die je filmt. In de openbare ruimte mag je alles en iedereen filmen, maar om mensen duidelijk in beeld te laten komen heb je toestemming nodig.
-Maak geen ruzie met andere makers. Heb respect voor elkaar.