(Ben je muzikant? Lees dan hier verder)
1. Podia en programmeurs
Maak een lijst met podia die bij je passen en benader de programmeurs. Heb je ook al gedacht aan bijvoorbeeld aan een buurthuis, een school, het café of het podium bij een dorps- of buurtfeest. Probeer op te vallen met je benadering; een persoonlijke mail maakt meer kans dan een algemene, zakelijke tekst. Schrijf ze het liefste aan op hun persoonlijke programmeur e-mailadres, niet op de algemene mail van het podium.
Stuur je een mail, hou het dan kort en helder. Maak in hooguit drie zinnen duidelijk wat je te bieden hebt en wat je zoekt. Stuur een goede foto mee en een duidelijke link naar beeld- of geluidsmateriaal. Stuur je een voorproefje, stuur niet je hele oeuvre mee!
2. Promoten
Promoot je optreden vol overgave. Een programmeur heeft belang bij een volle zaal (want, meer omzet), maar het is net zo goed jouw eigen verantwoordelijkheid. Vraag de locatie om je poster op te hangen, verspreid zelf posters en flyers in de omgeving en nodig vrienden en familie uit via je social media. Maak gebruik van ons online podium, hier kun je je snel en gratis profileren.
3. Vergoeding
De meeste podia vergoeden reiskosten of betalen een kleine onkostenvergoeding. Soms is er helemaal geen vergoeding, maar als je geluk hebt en je werk sluit aan bij een evenement, verdien je er wat mee.
4. Rechten, plichten en voorbereiding
Treed je op, dan krijg je te maken met contracten en auteursrechten. Subsidies kunnen helpen je doel te financieren. Om deze aan te vragen is een projectplan essentieel. De organisatie van het podium zal waarschijnlijk vragen om een draaiboek.
Open hier een voorbeeld van een optreedcontract of lees meer over optreden bij ZIMIHC