Auteursrecht (of ‘copyright’) biedt iedereen die iets creëert auteursrechtelijke bescherming. Hiermee wordt iemands werk beschermd tegen misbruik door anderen. Ook is het daardoor een continue stimulans voor mensen om creatief te blijven.
Auteursrecht houdt in dat de maker van de muziek (of tekst, foto, enz.) als enige mag beslissen over het gebruik en toepassing hiervan. Voor alles rond muziek houden instanties als Buma/Stemra, Norma en Sena hier toezicht op. Voor theater, dans en (audio)visueel zijn dit weer andere instanties.
Het is toegestaan om een enkele kopie te maken voor eigen oefening, studie of gebruik. Een kopie voor een ander – gratis of tegen betaling -, of het werk openbaar maken mag NIET. Dus ja, je moet altijd betalen voor muziek die je gebruikt, ook al heb je zelf al in de winkel of via iTunes muziek gekocht. Er is één uitzondering: muziek die gemaakt is onder de CC-licenties, ofwel Creative Commons licenties. Helaas geldt dat maar voor weinig muziek.
Het gebruik van een citaat, het maken van een parodie en gebruik in het onderwijs kennen een uitzonderingsregel. Lees hier aan welke voorwaarden dit moet voldoen.
Hier kun je terecht voor jouw discipline
Beeldend: pictoright en videma
Componist, auteur, tekstschrijver: Buma/Stemra en NORMA
Muzikanten en dans: Sena en Stichting Interdans
Toneel: NORMA, IBVA en Almo
Cedar is de overkoepelende organisaties voor alle organisaties die te maken hebben met auteursrechten. Bij hen kun je ook terecht, zij verwijzen je door naar de juiste partner.